Activiteiten

OUDE DRACHTEN GROEP

Op maandag 11 september 2017 werd te Hoedekenskerke een eerste, inventariserende bijeenkomst gehouden voor geïnteresseerden in de oude Zeeuwse streekdrachten uit de periode vanaf circa 1800 tot 1900. Het initiatief hiervoor werd genomen door Mooi Zeeland, onder leiding van Diane Rijnhout. Momenteel is er een groeiende belangstelling voor de oudere varianten van drachten, maar vaak ontbreekt kennis; zowel over wát men droeg, hoe men dat droeg, maar ook over stofkennis en dergelijke.

Het doel van de Oude Drachten Groep is behoud en uitwisseling van aanwezige kennis over de oude drachten binnen de diverse Zeeuwse verenigingen en stichtingen. Door het delen van kennis en kunde hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden; samen kom je een heel eind verder.

Op deze eerste, verkennende bijeenkomst waren  ca. 25 mensen uit heel Zeeland aanwezig, o.a. van Schouwen-Duiveland, Axel, Walcheren en Zuid-Beveland. Tijdens de avond werd duidelijk dat een flink aantal mensen al actief bezig is met het zelf maken van replica kledingstukken, de zogenaamde reconstructies, maar dat er duidelijk behoefte bestaat aan een klankbord en kennis. Vooral het overdragen en delen van de al bestaande informatie wordt belangrijk gevonden. Maar ook het zoeken naar overeenkomsten en verbanden tussen de kostuums, zoals die in bepaalde tijdsperioden over de verschillende gebieden en eilanden in het verleden gedragen werden, ziet men als interessant onderwerp.

Afgesproken is dat er tijdens de komende bijeenkomsten vóór de koffiepauze vooral zal worden ingegaan op het delen van kennis over de bepaalde tijdsperioden en bijbehorende mode, stoffen, sieraden en streekdracht. Na de pauze gaat men vooral met concrete kledingstukken, stoffen en individuele vragen aan de slag. Op de bijeenkomsten zal de nadruk vooral ook komen te liggen op hulp en advies bij het zelf maken van reconstructies. Uiteraard is het geweldig nieuws dat het Patronenboek ‘Uit de doeken gedaan’ begin volgend jaar zal worden uitgegeven. Hierin zal veel te vinden zijn over het zelf maken van reconstructies, dit zal zeker een gedegen bron worden voor deze avonden.

Door de aanwezigen is afgesproken dat er met een tussentijd van circa zes weken op maandagavond bijeenkomsten gepland gaan worden.

Iedereen die het leuk vind om deel te nemen nodigen wij uit voor de komende bijeenkomst op maandagavond 20 november 2017.

Thema: mode en streekdracht periode 1790 – 1830

Voor de pauze zullen Jankees Goud, Stefanie Huibregtse en Marjan Sakko uitleg geven over hun kostuums. Na de pauze is er de mogelijkheid om gericht vragen te stellen.

Aanvang; 19.30 uur

Adres: De Buffer, Waardweg 4, 4433 RW Hoedekenskerke

Opgeven bij: inschrijvingen@klederdracht.nl

Koffie/thee voor eigen kosten.

 

 

——————————————————————————————————————————————

STREEKDRACHTENDAG 2017

Op zaterdag 2 september organiseerde de Vereniging Axelse Klederdrachtgroep de negende ZEEUWSE STREEKDRACHTENDAG. De Axelse Klederdrachtgroep vond het een grote eer deze dag te mogen organiseren voor alle groepen en personen die betrokken zijn bij het behoud van de Zeeuwse streekdrachten.

Het programma duurde van 10 tot 16 uur. Het ochtenddeel vond plaats in het Gregoriuscentrum, waar directeur Piet de Blaeij van Museum Het Warenhuis uit Axel een boeiende uitleg gaf over de ontstaansgeschiedenis van dit museum. Een anekdotisch verhaal in de Zeeuwse-Vlaamse streektaal door Tiny Haak werd gevolgd door de lunch. Vervolgens bezochten de aanwezigen, na een korte wandeling door de Axelse binnenstad, de Axelse molen en Museum Het Warenhuis. Er werd afgesloten met een gezellig drankje in Het Warenhuis.