Activiteiten

IN OPRICHTING: OUDE DRACHTEN GROEP

Op maandag 11 september jl. werd te Hoedekenskerke een eerste bijeenkomst gehouden voor geïnteresseerden in de oude Zeeuwse streekdrachten uit de periode vanaf circa 1800 tot 1900. Het initiatief hiervoor werd genomen door Mooi Zeeland, onder leiding van Diane Rijnhout. Momenteel ontstaat er veel belangstelling voor de oudere varianten van de drachten, maar vaak ontbreekt kennis; zowel over wát men droeg, hoe men dat droeg, maar ook over stofkennis en dergelijke.

Uit heel Zeeland waren ca. 25 mensen aanwezig, o.a. van Schouwen, Axel, Walcheren en Zuid-Beveland. Tijdens de avond werd duidelijk dat een flink aantal mensen actief bezig is met het zelf maken van replica kledingstukken, de zogenaamde reconstructies, maar dat er duidelijk behoefte bestaat aan een klankbord en kennis. Vooral het overdragen en delen van de al bestaande informatie wordt belangrijk gevonden, maar ook het zoeken naar overeenkomsten en verbanden tussen de kostuums zoals die in bepaalde tijdsperioden over de verschillende gebieden en eilanden in het verleden gedragen werden.

Door de aanwezigen is afgesproken dat er met een tussentijd van circa zes weken op maandagavond bijeenkomsten gepland gaan worden. Tijd: 19.30-21.30 uur. Locatie: voorlopig te Hoedekenskerke.

Vóór de koffiepauze zal er vooral worden ingegaan op het delen van kennis over de bepaalde tijdsperioden en bijbehorende mode, stoffen en streekdracht. Na de pauze gaat men vooral met concrete kledingstukken, stoffen en individuele vragen aan de slag. Op de bijeenkomsten zal de nadruk vooral ook komen te liggen op hulp en advies bij het zelf maken van reconstructies.

Aanmelden voor het bijwonen van deze bijeenkomsten kan bij: inschrijvingen@klederdracht.nl

 

——————————————————————————————————————————————

STREEKDRACHTENDAG 2017

Op zaterdag 2 september organiseerde de Vereniging Axelse Klederdrachtgroep de negende ZEEUWSE STREEKDRACHTENDAG. De Axelse Klederdrachtgroep vond het een grote eer deze dag te mogen organiseren voor alle groepen en personen die betrokken zijn bij het behoud van de Zeeuwse streekdrachten.

Het programma duurde van 10 tot 16 uur. Het ochtenddeel vond plaats in het Gregoriuscentrum, waar directeur Piet de Blaeij van Museum Het Warenhuis uit Axel een boeiende uitleg gaf over de ontstaansgeschiedenis van dit museum. Een anekdotisch verhaal in de Zeeuwse-Vlaamse streektaal door Tiny Haak werd gevolgd door de lunch. Vervolgens bezochten de aanwezigen, na een korte wandeling door de Axelse binnenstad, de Axelse molen en Museum Het Warenhuis. Er werd afgesloten met een gezellig drankje in Het Warenhuis.