NIEUWE UITGAVE: DE ZEEUWSE STREEKDRACHTEN, HANDBOEK VOOR HET MAKEN VAN KLEDING

Met het verdwijnen van ambachtslieden als kleermakers, jakkennaaisters en mutsenplooisters verdwijnt ook de unieke kennis over de wijze waarop streekdrachtkostuums al eeuwenlang op traditionele wijze worden vervaardigd. Deze bijna verloren gegane kennis wordt nu voor het eerst vastgelegd in een nieuwe publicatie die de titel krijgt:

‘De Zeeuwse Streekdrachten, Handboek voor het maken van kleding’.

Aan de hand van duidelijke patronen, foto’s en instructies wordt inzichtelijk gemaakt hoe kledingstukken uit de Zeeuwse dracht vandaag de dag opnieuw kunnen worden gemaakt. Hiermee zet Stichting De Zeeuwse Streekdrachten in op de toekomst.

Hoe vervaardig je een keus, een hemdrok of stiklief? Hoe zit een jak in elkaar, of een pilow broek met klep? En welke stoffen worden daarvoor gebruikt? Voor streekdrachtverenigingen en -stichtingen is deze kennis onontbeerlijk bij het opnieuw maken van kledingstukken die zij nog steeds veelvuldig gebruiken. Maar niet alleen voor hen is deze uitgave een absolute aanrader; de patronen en kennis van traditionele technieken kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor nieuwe, op erfgoed geïnspireerde kleding. Al langer kijken ook diverse modevakscholen, ontwerpers en belangstellenden van textiele volkscultuur uit naar deze publicatie.

Sinds in 2005 het boek ‘De Zeeuwse Streekdrachten 1800-2000 verscheen werd meteen al duidelijk dat er een opvolger op dit lijfboek over de Zeeuwse dracht moest komen. Een boek wat verder gaat dan alleen maar kijken naar de prachtige kleding van onze voorouders. Want de behoefte om zelf aan de slag te gaan bleek groeiend.

Drie vrouwen hebben meer dan tien jaar aan dit nieuwe boek gewerkt: Suzan Bakx-Plasmans (modeontwerpster in Goes), Liza van der Heijden-van der Werff (oud-docente textiele werkvormen) en Jolien Francke-Sturm (coupeuse, eigenaar modevakschool en modeatelier in Veere).

de vrouwen van de klederdracht, foto voor jan v damme /foto mechteld jansen

Stichting De Zeeuwse Streekdrachten geeft dit boek in eigen beheer uit in samenwerking met WBOOKS en wordt hierbij ondersteund door de aangesloten Bevelandse, Schouwse, Thoolse, Walcherse en Zeeuws-Vlaamse streekdrachtverenigingen.

De feestelijke presentatie van het boek zal plaatsvinden op 23 februari 2018 te Zierikzee. Prijs van het boek is € 39,95. Het zal verkrijgbaar zijn bij boek- en museumwinkels.